Prestationer

Att göra Högskoleprovet är en fantastisk prestation. Och ses av många som en ”rätt prestation.”
När jag erkänner att det förekommer en del prestationsångest i mitt liv får jag ofta frågande blickar med påpekanden om att jag inte var speciellt duktig i skolan. Nej, det är sant. Inte i det ämnen som min pappa hoppades på i alla fall. Men prestationer handlar inte bara om att lyckas på provet, vilket verkar vara en vanlig uppfattning sedan skoltiden. Det finns andra prestationer i livet som bör primernas. Så när jag står på högskoleprovet som provledare och dikterar regler, klockslag och ordning
är det min prestation som får de andra att lyckas med sin. Jag ler och skojar lite för att deras pickade hjärtan inte ska stanna i jakten på den högsta poängen. I pausen småpratas det och han som just fyllt 40 år hoppas på resultatet 1,6. Jag skulle kunna sucka åt prestationen om det inte var för hans historia. Han berättar att han hade allt. Eget företag, framgång och lycka. Men så blev han sjuk.
– Du vet, när du ligger i sjukhussängen och inte vet om du kommer hem mer, blir valet plötsligt lätt. Jag bestämde mig för att resten av livet ska jag bara ha roligt och jag har hittat den perfekta utbildningen för att ha just det, roligt!
Vilken underbar prestation. Jag ska från och med nu ha mer roligt och mindre ångest.

Kommentera