Ett gnask i natten

31 mars, 2015

Små uppspärrade ögon stirrar mot mig när jag går in i nioåringens rum. Det är två timmar sedan de där ögonen borde ha stängts och somnat. Långsamt kryper det fram. Det har berättats läskiga skräckisar  på fritids och känslan sitter tydligen kvar i den lilla pojkkroppen. Han återberättar den klassiska historien som börjar med kärleksparet som får bensinstopp på enslig skogsväg och slutar med att kvinnan leds från bilen av en polis som säger att hon inte får vända sig om. Här andas han in häftig och fortsätter”men sedan vänder hon sig ändå och då sitter det en psykiskt sjuk man och dunkar hennes pojkväns avhuggna huvud i biltaket”. Han tittar på mig med vild blick. Jag svarar impulsivt:Men var det inte en dvärg (läs kortvuxen) som dunkade med det avhuggna huvudet? Så kommer jag ihåg det! 

En halvtimma senare sover han. Jag är ändå glad att i detta i-padifierade samhälle där precis allt finns ett pek bort kan ett barn fortfarande ligga sömnlös pga att en kille i fyran skrämts med samma historier som fyrorna skrämde mig med när jag var tredjegluttare. 

Vissa saker förändras aldrig. När man ska springa Göteborgsvarvet får man ofrivilligt höra historien om Vasagatan… ”haaaaaareguuuuud, där låg en tjej i din ålder med synliga benpipor!!! Det sa bara gnask!!” berättar släktingen som har löparkarriären långt bakom sig. 

Vips ligger man där i mörkret med svettiga fötter och borde ha somnat för 2 timmar sedan. Gnask tänker man och ryser. Oroligt knackar man på sin sambo och berättar om gnasket. Men alltså…. säger han. Det låter väl inte gnask när benet går av. Mer som ett distinkt pang… ett gevärsskott typ. Jag andas ut. Pang är ju så mycket bättre än gnask… Sov gott nu alla små och stora tredjeklassare!

v

1 kommentar

  1. Stina

    Underbart!

Liknande inlägg…

Tant Brun på mjölkpall

Tant Brun på mjölkpall

-Då sätter ni er på en pall inne i tvagningsrummet och fyller kopparkärlet med vatten som ni kastar över vänster axel. Då blir ni av med all negativ energi. Spaföreståndaren är...

läs mer
#älska löpning…….inte

#älska löpning…….inte

Nej någon kärlek till löpning existerar inte för mig. Ändå är det just löpning jag tränar mest. Löpningen är ju så enkel, bara att dra på sig skorna och liksom sticka ut. Alla säger så....

läs mer
Nollningen

Nollningen

Jag har bytt gym. Lämnat Sats efter många trogna år och köpt kort på Nordic Wellness. 44 år är jag, borde vara trygg och sval när jag nu knallar in genom dörren på mitt nya styrkeställe...

läs mer