Flygledartornet

Det är Lufthansa!

Jag och min kompis sedan 38 år tillbaka plirar mot himlen mot en prick som rör sig över himlen.

-Är det inte lite för lila på nosen?

Vi kisar ännu mer intensivt.

-Frankfurt slår jag fast med viktig vetarmin.Garanterat Frankfurt.

-Hmmmmm. Köpenhamn! halvskriker min kompis samtidigt som vi kastar oss över våra telefoner för att se vem som har rätt.

-Laaaaaarnaca! Hur fan kan det komma från Larnaca?!?Thomas Cook suckar vi… Amatörmisstag!

Vi är djupt kränkta båda två.

-Det är bara första dagen! Vi är bättre än så här väser vi mot varandra.

Det är återigen sommar på min äldsta väns altan och vi har, som traditionen bjuder, förvandlats till flygledartorn. Under resten av året ligger vår bevakning nere men så fort vi flyttar ut på trätrallen går vi upp i beredskap. Vi läser av höjd, väder, gissar destination och ojar oss över om vi upplever att ngt plan ligger för lågt. Detta så att säga lite under radar. Våra respektive förstår inte alls tjusningen i att i appen flightradar24 uppspelt kunna sätta ner en kärra(obs!flygledarslang för plan) från Thessaloniki innan lunch.

Vi däremot älskar vårt jobb i tornet. Där har vi det härligt och har utöver all viktig bevakning tid för både kaffe, skvaller och problemlösning av alla de slag.

Om vi inte är själva i sommarmöblerna(läs tornet) och ett plan passerar mimar vi,nästan obemärkt,Gatwick till varandra efter en snabb blick på telefonen för det vore nonchalant att inte notera en flygning.

Detta är precis lagom aktivitet för en trött semesterhjärna. Prova själv. Det finns dom som mot sommarens slut efter en del träning lär sig alla plan utantill. Har hört om en 43-årig kvinna i Göteborg som kan känna igen sena Parisplanet på motorljudet. Hon och hennes flygexpert till kompis borde få Nobelpriset! Tänk att både kunna blogga och landa en kärra från Bordeaux samtidigt. På Arlanda dessutom!Otroligt!

2 Kommentarer

  1. Richard den 3 juli, 2018 kl 10:09

    Underbart skrivet!????
    Kvinnlig simultankapacitet är fantastisk!!

    • Anna Spolander den 18 juli, 2018 kl 15:32

      Tack för att du förstår!

Kommentera