Gå på Sporten

Förr sa man gå på sporten, inte gå på gymmet, utan på sporten.
Precis som man säger gå på gatan, berättar min mamma när hon mitt i en monolog ska förklara varför hon går med en sportflaska full med vin.
I fall någon skulle undra.
Monologen är väldigt roande.
Till sist skrattar vi båda häxskratt åt hennes hitte-på-historia.
Sanningen är att jag hällt vin i sportflaskan. För att hinna till mitt kvällspass var jag helt enkelt tvungen att köra ut min gamla mamma. Trots att hon inte hunnit dricka upp sitt vin. Jag följer henne hem. Lämnar sportflaskan. Styr sedan stegen mot min dotters skolgård. Dags för skolturen och ett annorlunda kvällspass.
Enkelt och praktiskt klädd med fotriktiga skor, varm jacka och reflex sätter jag skräck i ungdomarna som tjuvröker under regnskyddet.
De säger att de aldrig skulle slänga fimpar på skolgården. Nästa gäng är noga med att slänga skräp i papperskorgen. Går förbi en hemmafest. Ser ett gäng på tre skynda upp för trappan mot huset där det ikväll är FF,(tufft uttryck bland -70 talister). De stannar plötsligt till på trappan och vänder sig mot mig.
– Vem är det? hör jag någon säga halvt viskande.
– Vet inte!, vi sticker innan det blir trubbel.
Gör det tänker jag, there’s a new Sheriff in town!!
När kvällspasset är över styr jag stegen hemåt. Dags att sova så jag orkar gå på sporten i morgon.

Kommentera