I fäders spår…skulle inte tro det

5 februari, 2014

”I fäders spår för framtids segrar”. Nej, jag tänker nog att jag kör i mödrars spår. Gustav Vasas mamma t ex, Cecilia Månsdotter. Hon måste ju ha haft en och annan sömnlös natt över sin icke gruppvänliga son som prompt skulle ut och skida runt i Dalarna och hitta andra upprorsmän.
Nu fanns ju inte utvecklingssamtal på 1500-talet utan det närmaste lille Gurra Vasa kom utvecklingssamtal var ett rejält upptuktelsesamtal av magister Ivar. Hur tog den första Vasaloppsmamman det, frågar man sig? Blev hon förbannad tillbaka eller fällde hon en tår i broderiet? Den där upptuktelsen gjorde f ö inget större intryck på Gustav.
– Jag tör giva dig och din skola tusende djävlar, lär han ha sagt, tryckt dolken genom läroboken och vandrat ut från skolan med bestämda steg. Dramaqueen. Så blev han inte så bra i latin heller. Undrar vad mamma tyckte om det.
Ja, alla dessa mödrar till Vasaloppsåkare. Som kokat choklad, tvättat skidkläder, torkat snor, lirkat, lagat, svurit och slutligen stått och beundrat sitt gullegryn i spåret, gullegrynet som vid det här laget har storlek 45 på pjäxorna och istappar i skägget. Kanske har hon tänkt att det där skulle jag kunna göra minst lika bra själv om jag bara fick. Och det fick ju mammorna, redan 1981. I mödrars spår!

v

0 kommentarer

Liknande inlägg…

Tant Brun på mjölkpall

Tant Brun på mjölkpall

-Då sätter ni er på en pall inne i tvagningsrummet och fyller kopparkärlet med vatten som ni kastar över vänster axel. Då blir ni av med all negativ energi. Spaföreståndaren är...

läs mer
#älska löpning…….inte

#älska löpning…….inte

Nej någon kärlek till löpning existerar inte för mig. Ändå är det just löpning jag tränar mest. Löpningen är ju så enkel, bara att dra på sig skorna och liksom sticka ut. Alla säger så....

läs mer
Nollningen

Nollningen

Jag har bytt gym. Lämnat Sats efter många trogna år och köpt kort på Nordic Wellness. 44 år är jag, borde vara trygg och sval när jag nu knallar in genom dörren på mitt nya styrkeställe...

läs mer