Sagotanten slår till

Det blev en glad överraskning i morse när jag såg min favoritkung porträtterad på yoghurtpaketet. Gustav Vasa! Läs högt för mig, beordrade jag mina undersåtar 6 och 9 år. Sexåringen började läsa men med ord som uppror och Dalkarlar blev det svårt så vi skummade ner en bit i texten till delen då Gustav skidade från Mora och vidare mot Norge.

Va?! Mot Norge? Men vad skulle han dit att göra? undrade min man.
Ja, han skulle ju fly till Norge!!

Ingen förstod någonting och då blev sagotanten i mig arg. Jag började berätta för familjen om hur unge herr Gustav Eriksson Vasa befann sig i Lübeck. Hur Christan Tyrann bjöd in Stockholms elit på en stor bal och hur porten stängdes när alla skulle gå hem från festen. (Här visade jag även med en smäll i grannens vägg hur porten slog igen, innan huvuden högs av och gav namn för Stockholmsblodbad, lite extra läskig röst hade jag också när jag berättade hur blodet rann längs gatorna).

Ah, och sedan kom Gustav hem och fick veta vad som hänt. Ville göra uppror, drog till Dalarna, stod på backen i Mora. Hur ingen trodde honom och hur han sedan måste skida mot Norge. Sedan fick då Dalkarlarna vet att Gustav Eriksson Vasa minsann talat sanning om Christian Tyrann och att det då frågade runt vem som var snabbast på skidor. Den här delen hur själva skidandet gick till, det kan Anna och Karin som rinnande vatten för det har jag läst högt för dem i bilen till och från Tjejvasan.

Men för att skoja till det bytte jag ut det två skidande Dalkarlarna till två systrar från Backa Beverly och så ropade jag det slagkraftiga orden som det båda skidande ropat: Stanna Gustaf Eriksson, Stanna!!

Ja, till sist stannade han. Någonstans i Sälen. Sedan red Gustav Vasa in i Stockholm 1523 som Sveriges konung den 6 juni. Han byggde Gripsholmslott i Mariefred och bodde där i många år. Dansken såg vi aldrig mera av…eller det gjorde vi. Bland annat utanför Älvsborgs Fästning men det är en annan historia.

 

Kommentera